Hakkımızda

Çanakkale balı, Avrupalı tüketici ile buluşacak
Arıcılar Birliği Başkanı : Cahit İLERİ
“Çanakkale’den Avrupa’ya toptan bal satışı gerçekleştireceğiz”
-“Üretilen balların birliklerin denetimden geçmesi kaliteli üretimi artıracağından ihracatı da olumlu etkileyecektir”

Kaliteli bal üretimi ile tanınan Çanakkale’den Avrupa’ya toptan bal satışı yapılması için girişimlerin sürdürüldüğü bildirildi. Avrupalı tüketiciyle balın buluşmasının ardından Türk balına olan güvensizliğin olumluya dönüşeceğidir.
Çanakkale Arıcılar Birliği Başkanı Cahit İleri, Türkiye'nin yıllık 102 bin ton bal üretimiyle Çin'den sonra dünya ikincisi olduğuna işaret ederek, “Ancak Türk balına olan güvensizlik nedeniyle ihracatta aynı başarı yakalanamıyor. Türk balının ihracatı konusunda yaşanan sıkıntı “güvensizlikten” kaynaklanıyor. Bu konuda birliklere büyük görev düşüyor. Üretilen balların birliklerin denetimden geçmesi kaliteli üretimi artıracağından ihracatı da olumlu etkileyecektir” 
3 Avrupa Birliği projesi içinde bulunduklarını ve 11 Avrupa ülkesini gezdiklerini anlatan İleri, birçok Avrupa ülkesindeki bal paketleme tesislerinde inceleme yaptıklarını ifade ederek, şunları kaydetti: "Avrupa'da Türk ballarına bakışı öğrenme fırsatımız oldu. 'Türk balı kullanıyor musunuz' diye sorduğumuzda, 22 ülkeden bal aldıklarını, ama bunların içinde Türk balı bulunmadığını öğrendik. Sebebini sorduğumuzda ise, 'hileli bal' denildiğini ve güvensiz bir ortamın oluştuğunu fark ettik. Daha önceden yapılmış olumsuz ihracatlar genellikle bugünü de etkiliyor. Aslında dünden bugüne Türkiye bal konusunda iyi bir noktaya geldi. Çin'den sonra ikinci sıradayız. Ama ihracat konusunda maalesef çok iyi bir noktada değiliz. Tabi bu, bundan sonra da olmayacak anlamına gelmiyor. Birlik olarak biz ilerleyen günlerde Avrupa'ya da toptan bal satışını gerçekleştireceğiz. Kalitesinden emin olduğumuz balımızın Avrupalı tüketici ile buluşmasının sonra balımıza olan güvensizlik olumluya dönüşecek ve pazarda hak ettiğimiz yerimizi alacağımızı düşünüyorum."

İhracatta birliklerin önemi 

Arıcılar Birliği'nin kendi üyelerini kontrol eden ve ballarının kaliteli bir hale gelmesini sağlayan önemli bir sivil toplum kuruluşu olduğunun altını çizen Cahit İleri, birliklerin ürettiği ballarla ihracat yapmasının dünyaya Türk balını tanıtmada büyük katkı sağlayacağını söyledi. Birlik aracılığıyla piyasaya verilen balların sıkı bir denetimden geçtiğini hatırlatan Başkan İleri, şu görüşleri paylaştı: "Piyasada tabi ki olumsuz ballar da var. Ama birlikler kanalıyla alımlar artarsa olumsuzlukların da piyasadan kalkmasını sağlarız. Çanakkale olarak yıllık bin 300 ton bal üretiyoruz. Kendi tesisimizde, kendi markamızla paketliyoruz. Üretilen tüm balları Ege Üniversitesi'ne bağlı bir laboratuvarda tahlil ettiriyoruz. Bu tahlil 9 parametrede yapılıyor. Dolayısıyla balın içindeki polen analizinden tutun da içindeki ilaç kalıntısına varıncaya kadar her şey inceleniyor. Eğer Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği'ne uygun görülürse paketlemeye giriyor. Analiz ücreti yüksek olduğundan bireysel olarak bunu yapmak zor. Bir analiz 1000-1500 TL'ye mal oluyor.” 
Cahit İleri, bal analizlerinin akredite laboratuvarda yapılmasının önemini vurgulayarak, üretilen balların birliklerin denetimden geçmesinin kaliteli üretimi artıracağını ifade etti.  
“Kalitemiz ödüllerle tescillendi”

Cahit İleri, geçen yıl Muğla'da yapılan ve 25 ülkenin katıldığı bal yarışmasında Çanakkale'de üretilen petekli balın birinci, çam balının ise ikinci seçildiğini hatırlatarak, bunun da bölgede üretilen balın kalitesinin çok yüksek olduğunu gösterdiğinin altını çizdi. söyledi. İleri, Çanakkale balının kalitesinin ise karışık bir bitki türüne sahip olmasından geldiğini sözlerine ekledi.